Gnocchi met zomerse, frisse tomatensaus

20140819_195915-2

Een heerlijk recept, maar enkel lekker wanneer je met goede, rijpe tomaten kan werken. Pruimtomaten of coeur de boeuf-tomaten zijn ideaal, maar eigenlijk kunnen alle tomaten, zolang ze maar goed rijp en vol van smaak zijn. Ideaal in de zomer wanneer de tomaten op hun best zijn. Werk zeker niet met tomaten uit blik.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 50 gnocchi (recept voor zelfgemaakte gnocchi)
  • 1-1,5 kg rijpe tomaten
  • ansjovis op olie of zout
  • 2-3 eetlepels kappertjes
  • 1/2 cup groene olijven zonder pit, gehalveerd
  • kleine ajuin, gesnipperd
  • harissa-pasta
  • lookpasta
  • verse basilicum
  • peper & zout

Recept

  • Snij uit alle tomaten het kroontje en maak met een scherp mes een kruis op de onderkant
  • Gooi de tomaten in 2 keer in een grote pot kokend water, laat ze even meekoken totdat het vel van de tomaat begint los te komen (na 15-30 seconden)
  • Schep de tomaten uit de pot kokend water en koel deze zo snel mogelijk af onder stromend koud water
  • Emondeer de tomaten (ontdoen van zijn vel)
  • Haal de pitjes uit de tomaten, niet erg als je ze er niet allemaal uitkrijgt. Dit doe je best door de tomaat in vier te snijden en vervolgens met een mes de pitjes weg te snijden. Bij heel rijpe tomaten kan de pitjes ook gewoonweg ‘uitduwen’ met je vingers.
  • Hak de tomaten zonder pitjes in kleine blokjes
  • Fruit op een laag vuurtje de gesnipperde ui in olijfolie
  • Voeg de tomatenblokjes toe
  • Voeg een flinke kneep van de lookpasta toe
  • Laat de ansjovisjes uitlekken (wanneer op olie) of spoel ze af (wanneer op zout ingelegd) en snij ze in stukjes. Voeg toe aan de tomaten.
  • Laat een 20-30 minuten pruttelen op middelhoog vuur
  • Voeg 5 minuten voor het einde de kappertjes en olijven toe.
  • Kruid af met peper, zout en harissapasta.
  • Kook de gnocchi klaar in +- 2 minuten (de gnocchi zijn klaar wanneer ze bovendrijven).
  • Versnipper de verse basilicum
  • Vermeng de gnocchi met de saus en voeg net voor het server de basilicum toe.

Tip: Ook heerlijk met blokjes flespompoen, fijn gesneden chorizo of salsiccia.