Glutenvrije, lactosevrije en suikervrije tiramisu met zelfgemaakte mascarpone

tiramisu

We vinden tiramisu een zeer lekker nagerecht en hebben lang gezocht naar een ideale variatie die binnen ons dieet past. Dit recept is gebaseerd op het recept van Goedzo (voor de koeklaag), Jeroen Meus, en onze eigen ervaring met talloze varianten.

 

 

 

Benodigdheden (voor 8-10 personen)

Voor de koeklaag

  • 10 eieren, gesplitst
  • 250 gr amandelmeel
  • 250 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder

Voor de mascarponelaag

 

Werkwijze

Voor de koeklaag

  1. Verwarm over op 200°
  2. Klop de eigelen samen met de kokosbloesemsuiker en het bakpoeder
  3. Voeg het amandelpoeder toe
  4. Klop de eiwitten met een snuifje zout zo stijf mogelijk
  5. Meng de eiwitten rustig met het amandelmengsel. Omdat het mengsel nogal taai kan zijn meng je best eerst een klein deel van de opgeklopte eiwitten goed onder het mengsel zodat het zachter wordt. Vervolgens voeg je het resterende eiwit er in 1x in. Meng voorzichtig en niet meer dan nodig om het mengsel luchtig te laten
  6. Knip een bakpapier zo dat het net in een bakplaat past.
  7. Giet het mengsel op het bakpapier in de bakplaat (deze hoeveelheid past net in een standaard bakplaat)
  8. Strijk het mengsel glad zodat het overal (ongeveer) even hoog is (ongeveer een duim diep)
  9. Bak af op ongeveer 15 minuten, zorg ervoor dat de koek overal even goed gebakken is (draai eventueel de bakplaat 180° in het midden van het bakproces)
  10. Laat afkoelen

Voor de mascarpone laag

  1. Klop de eidooiers, samen met de tagatose en de gemalen vanillestok schuimig
  2. Voeg de mascarpone toe en meng goed
  3. Klop de eiwitten zeer stijf
  4. Meng de opgeklopte eiwitten onder het mascarpone mengsel.
  5. Proef van het mengsel en zoet eventueel bij.

Bouw de tiramisu opi

  1. Een leuk gevolg van dit recept is dat je niet met lange vingers werkt maar met lappen deeg. Dit zorgt ervoor dat je je tiramisu veel steviger kan opbouwen. Met bovenstaand recept zou je genoeg moeten hebben om je deeg in 3 even grote “lappen” te verdelen. Zorg ervoor dat de onderste lap de stevigste is en in één stuk blijft.
  2. Gebruik een rechthoekige ovenschotel, liefst een met zo recht mogelijk opstaande wanden. (een ijzeren braadslede zoals die bij de Ikea wordt verkocht is ideaal).
  3. Begin met een laagje deeg. Indien gewenst kan je deze besprenkelen met koffie(aroma), sterke drank, … Wij hebben deze het liefste puur.
  4. Voeg een laagje van het mascarpone mengsel toe. En zo tot je de 3de laag hebt gelegd.
  5. Laat een nacht opstijven in de koelkast
  6. Werk af met cacaopoeder. Let op: voeg dit cacaopoeder best pas op het laatste toe, er komt altijd wat vocht uit je mascarponelaag, en dat staat erg slordig.

Tip: Wil je je tiramisu gemakkelijk uit de ovenschaal halen? Leg er dan een bakpapier of plastiek folie in voor je met de laagjes begint. Zorg ervoor dat het papier of de folie boven de randen uitsteekt. Eenmaal de tiramisu opgesteven kan je hem er makkelijk uithalen, om op een keukenplank te portioneren en op het bord te serveren.