Maak zelf (lactosevrije) mascarpone

Zelfgemaakte mascarope (foto via Huffington Post)

Zelf mascarpone maken is absurd eenvoudig, een half uurtje voorbereiden en vervolgens een volledige dag in de koelkast. Werkt even goed met lactosevrije room als met gewone room.

 

 

Benodigdheden

  • 1l (lactosevrije) room (van 38 of 40% vetgehalte)
  • 2 eetlepels citroensap
  • Keukenthermometer
  • Theedoek (of keukenhanddoek)
  • Zeef

Werkwijze

  1. Warm de room op tot 85-90° (niet laten koken) onder voortdurend roeren (vanner à la nappe)
  2. Voeg het citroensap toe
  3. Laat nog een vijftal minuten op 85-90°, nog steeds onder voortdurend roeren
  4. Zet de kookpot van het vuur, laat 30 minuten afkoelen
  5. Drapeer de theedoek over een zeef en giet het roommengsel erin. Plaats de zeef boven een kom, want er zal zeker vocht uitkomen
  6. Na 12 uur is het geen slecht idee het mengsel om te roeren, zodat ook het middengedeelte voldoende kan uitlekken.
  7. Laat minstens 24 uur uitlekken in de frigo

Lactosevrije room van Valio (38%) vind je in de Colruyt

Tips

  • Spoel de keukenhanddoek of theedoek voldoende uit om de smaak van het wasproduct weg te spoelen.